На 22 септември 2021  година ще отбележим 113 години от

...
На 22 септември 2021  година ще отбележим 113 години от
Коментари Харесай

Денят на Независимостта в контекста на съвременните политически събития



На 22 септември 2021  година ще отбележим 113 години от оповестяването на Независимостта на България. 
" Нормално е да хвърлим мост върху настоящата политика. Още повече, че ние се  намираме в година, в която ни следва за трети път да отидем на парламентарни избори  дружно с президентски. Зависима или самостоятелна, по-малко подвластна или самостоятелна, отговорът на този въпрос не може да бъде еднопосочен . От една страна България е член на Европейския  съюз, а също по този начин е член  на НАТО, надлежно на едната организация от 2007, а на другата от 2004  и това участие влече след себе си някакви съответни задължения. Но въпреки това и едното, и другото беше резултат от политически избор на българската политическа класа, която политическа класа взема тези избори и тези външнополитически решения, откакто е определена от българския гласоподавател на постоянни парламентарни избори. От друга страни ние виждаме, че продължаваме да бъдем един необикновен член на Европейския съюз и сме самостоятелни както по повод използването на върховенството на закона, по този начин и за високите равнища на корупция, самостоятелни сме и във връзка с ниските равнища на имунизация в страната “, сподели за БНР доцент Стефан Дечев, учител в Югозападния университет " Неофит Рилски " в Благоевград и Софийския университет " Свети Климент Охридски ". 

Денят на Съединението на 6 септември и Денят на Независимостта на 22 септември са публични празници от 1998 година.

Той напомни, че дълги години двата исторически празника не са  имала същата тежест в формалния календар, каквато имат след 1998 година.

„ Причините са за това в някакъв смисъл са много прозаични, тъй като 6 септември с изключение на ден на Съединението е ден, в който политически дейци в Източна Румелия са били свалени от власт и са понесли в десетилетието по-късно политически последствия от това, че са били свалени от власт ", добави в предаването " Нещо повече ".
Доц.  Стефан Дечев е приключил история в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Специализирал е в Амстердамския университет и Централноевропейския университет в Будапеща. Бил е гост-преподавател в Университета Комплутенсе в Мадрид и Университета в Грац.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР